Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Δήμος Βύρωνα: Βρε καλώς την, την απλήρωτη "εθελοντική" εργασία....

Παραθέτουμε την εξαιρετικά αρνητική, μνημονιακή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα σχετικά με την θέσπιση μητρώου εθελοντών/ριών. Μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο στην απλήρωτη "εθελοντική" εργασία. Στο δε βιογραφικό που καλείται να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος, οι τομείς απασχόλησης που παρατίθενται, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών του... Δήμου! Στη συνέχεια παραθέτουμε την απόφαση/ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα σχετικά με αυτή την άκρως αρνητική εξέλιξη. Η τζάμπα "εθελοντική" εργασία, είναι απλά, σκλαβιά: Είτε την προωθούν δεξιές/κεντρώες, είτε "αριστερές" Δημοτικές Αρχές:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                                                      Βύρωνας 22/02/2016
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ             
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Βύρωνα προχωρεί στη σύσταση Ομάδας Εθελοντών
Μέλη της "Ομάδας Εθελοντών" μπορεί να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου Βύρωνα επιθυμούν και υποβάλλουν την σχετική "Αίτηση Εθελοντή - Εθελόντριας"Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί Μητρώο Εθελοντών στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην εθελοντική ομάδα.

Σκοπός της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Βύρωνα είναι η παροχή, δια μέσου των μελών της, υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος,ο αθλητισμός,η υγεία,ο πολιτισμός κλπ.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο κατά τις εργάσιμες ώρες και μέρες.

Υπεύθυνος: κ. Νανούρη Ειρήνη
Πληροφορίες: τηλ. 2107624403
Αίτηση Εθελοντή - Εθελόντριας
 --------------------------------
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ της κοινωφελούς εργασίας.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  της απλήρωτης εργασίας.

Να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου για την εθελοντική απλήρωτη εργασία.

Με αφορμή την απόφαση του Δ.  Συμβουλίου με αύξοντα αριθμό 29/2016 να δημιουργηθεί ομάδα και μητρώο εθελοντών στην πόλη θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή και να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί. Τις αποφάσεις του Δ.Σ τις κρίνουμε μέσα στο γενικότερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο και στη συγκεκριμένη κάθε φορά πολιτική συγκύρια και περίοδο. Σήμερα διανύουμε μια πολιτική, κοινωνική, και οικονομική περίοδο που εξ αιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης εφαρμόζονται πολιτικές που στόχο έχουν τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών και οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους και γενικότερα στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της κοινωνίας

Με τις πολιτικές που ασκούνται από τις  κυβερνήσεις, την Ε. Ένωση, τα μνημόνια,  συρρικνώνονται διαρκώς οι δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία. Μέρα με την μέρα  έχουμε  όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση ως και κατάργηση των όποιων στοιχείων κοινωνικής πρόνοιας και δικτύων  κοινωνικής προστασίας υπήρχαν στη χώρα μας. Το κεντρικό κράτος βγάζει από πάνω του την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής και την μετακυλύει στη  τοπική διοίκηση ( Δήμους) και αυτή με την σειρά της, μέσα από την πολιτική της ανταποδοτικότητας μεταφέρει  τα βάρη στους πολίτες χρήστες των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών.

Παράλληλα με την πολιτική που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων η ανεργία τραβά την ανηφόρα. Τον Ιανουάριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 17.000 και έφτασαν οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ 1.065.337. Στην πραγματικότητα οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι.   Αυξάνεται η φτωχοποίηση του πληθυσμού. Συνάνθρωποί μας πετιούνται στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο και αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και ύπνο στα παγκάκια  εξ αίτιας των βάρβαρων πολιτικών των κυβερνήσεων και από την άλλη οι ίδιες κυβερνήσεις, η Ε. Ένωση, οι Δήμαρχοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, οργανώνουν συσσίτια, μοιράζουν πορτοκάλια και ακτινίδια  για να αντιμετωπίσουν την πείνα που σκορπούν με την πολιτική τους.

Η πολιτική της Ε. Ένωσης και των συγκυβερνήσεων  έχει ως αποτέλεσμα  οι υπηρεσίες των Δήμων και του  Δήμου Βύρωνα να έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό και είναι υποστελεχωμένες. Οι κοινωνικές δομές καταρρέουν. Απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο και στους δήμους και την ίδια ώρα μαζί με τα προγράμματα για την κοινωφελή εργασία που υπερεκμεταλεύονται τους άνεργους και ανακυκλώνουν την ανεργία προωθούν και την εθελοντική απλήρωτη εργασία. Στην προσπάθεια να βγάλει το κράτος από πάνω του την ευθύνη για την κοινωνική πολιτική, την ευθύνη του  για να έχει εργασία ο ενεργός πληθυσμός της χώρας, έχει δημιουργήσει και ενεργοποιήσει νέους και παλιότερους θεσμούς όπως είναι η Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), ο εθελοντισμός, η κοινωφελής απλήρωτη εργασία  κλπ.  

Στην κατεύθυνση αυτή  με τη συμβουλή και στήριξη και της Ε. Ένωσης έχει φτιαχτεί ένα δίκτυο από Μ.Κ.Ο, από οργανώσεις εθελοντών, κ.λπ., που τις περισσότερες φορές είναι κρατικοδίαιτες και  εμπλέκονται με παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε διάφορες κατηγορίες και ομάδες του πληθυσμού, ακόμα και στην προώθηση  επινοικιαζόμενης ελαστικής εργασίας π.χ. Vaoutser, stages.  Να θυμηθούμε το σώμα εθελοντών ανθρωποφυλάκων που επιδίωξε να δημιουργήσει η προηγουμένη δημοτική αρχή στο Δήμο. Τότε βέβαια η  σημερινή δημοτική αρχή ήταν στην αντιπολίτευση και ήταν αντίθετη στην εθελοντική απλήρωτη εργασία.

Να θυμηθούμε την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων 2004 την έξαρση του φαινόμενου του εθελοντισμού που λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό ως υποκατάστατο της εργασίας, με την ελπίδα αυτών που παρείχαν υπηρεσίες – από το να δουν δωρεάν κάποιους αθλητικούς αγώνες η ακόμα και να βρουν στο μέλλον κάποια εργασία μέσω των πολιτικών γνωριμιών από την εθελοντική απλήρωτη εργασία. Την πρόταση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου για εθελοντές εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Σήμερα δεν αποκλείεται όσοι προσφερθούν εθελοντικά και παρέχουν απλήρωτη εργασία, βοηθήσουν στην εφαρμογή αυτής της αντεργατικής  πολιτικής  να γραφτούν στην λίστα προς αναζήτηση εργασίας, να παίρνουν μόρια, εμπειρία, είτε να αποτελέσουν το νέο  πελατολόγιο της κεντρικής και τοπικής δημοτικής εξουσίας.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ. Συμβούλιου για τον εθελοντισμό πάρθηκε σε μια εποχή που ο Δήμος Βύρωνα και οι υπηρεσίες του, ιδιαίτερα οι κοινωνικές δομές- καθαριότητα- πράσινο- τεχνική -έχουν ανάγκη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η απόφαση θα αξιοποιηθεί για να καλυφτούν κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες του δήμου και να παρέχουν υπηρεσίες συνάνθρωποι μας δωρεάν χωρίς αμοιβή. Με τη συγκεκριμένη απόφαση  για  το μητρώο εθελοντών  επιδιώκουν να αλιεύσουν ανέργους, νέους επιστήμονες και άλλους που αναζητούν εργασία και να τους βάλουν δωρεάν να  παρέχουν υπηρεσίες – απλήρωτη εργασία-σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Αρχικά στη διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας και στη συνεχεία δεν αποκλείεται να φυλάνε πάρκα, σχολεία, να καθαρίζουν πλατείες, να μαγειρεύουν σε παιδικούς σταθμούς, να κάνουν μάθημα σε παιδιά κ.λπ.

Μέσα  από τον εθελοντισμό- απλήρωτη εργασία- θέλουν να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.  Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση και η δημοτική αρχή, επιδιώκει να καθιερώσει νέα μνημονιακά ήθη και έθιμα, την ώρα που οι υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές του δήμου καταρρέουν υπό το βάρος των περικοπών και των τεράστιων κενών. Σε αυτή την προοπτική και πρακτική είμαστε αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθεί. Εξ άλλου οι Δήμοι απαγορεύεται να δέχονται την παροχή εθελοντικής εργασίας στις οργανωμένες υπηρεσίες τους. Σύμφωνα και με το  αριθμ. πρωτ.: 26129/10-7-2012 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΕ ΟΤΑ με αφορμή την εθελοντική – μαύρη απασχόληση που προωθούν πολλοί δήμοι.    

Η Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουν από τη συγκυβέρνηση προσλήψεις μονίμου προσωπικού και όχι να εφαρμόζουν τις μνημονικές, αντιλαϊκές πολιτικές.  Να προχωρήσουν ΤΩΡΑ σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας που επιτρέπει ο πρόσφατος νόμος 4368/ 2016, και να μην  επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες του δήμου με εθελοντές και με το προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υπερεκμεταλεύονται τους ανέργους και ανακυκλώνουν την ανεργία. 

Η ταξική κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά είναι στοιχεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, και τα έχουμε  εκφράσει έμπρακτα πολλές φορές ως εργαζόμενοι στο Δήμο. Λέμε όχι στον εθελοντισμό που προωθείται ως υποκατάστατο της εργασίας. Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, κοινωνικές συλλογικότητες που μπορούν όσοι συνάνθρωποί μας θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά και έμπρακτα την στήριξη τους.

Τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, της πρόνοιας, της παιδείας, της καθαριότητας, του περιβάλλοντος κ.λπ. πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και του Δήμου μέσω των υπηρεσιών του και των εργαζομένων του.  Σε αυτή την προοπτική και πρακτική είμαστε αντίθετοι και όχι στην κοινωνική προσφορά και την ταξική αλληλεγγύη των ανθρώπων.  

Καλούμε τη Δημοτική αρχή και το  Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της απόφασης
Μάρτιος 2016