Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 16/9/2016

Οι δηλώσεις Τσίπρα στην ΔΕΘ είναι προάγγελος κλιμάκωσης της ευρωμνημονιακής επίθεσης στην εργατική τάξη και το λαό, που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση, τους τροϊκανούς «θεσμούς» και το κεφάλαιο. Με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της «πρώτης αξιολόγησης», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει με εγκληματικό τρόπο όλη την χώρα στους δανειστές, μέσα από τον ορισμό των οργάνων του Υπερταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ένα μνημείο υποταγής και γλοιώδους δουλοφροσύνης στους σύγχρονους δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ, των τραπεζιτών και των πολυεθνικών. Οι διαδηλώσεις που έγιναν στη ΔΕΘ δείχνουν ότι σημαντικά τμήματα των εργαζόμενων θέλουν να αντισταθούν. Παρά τα χτυπήματα, τους προβληματισμούς και τις απογοητεύσεις, παρά τον προδοτικό και υπονομευτικό ρόλο, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού-παλιού και νέου- τύπου ΓΣΕΕ, τον παραλυτικό ρόλο της ΔΕΔΥ και μεγάλων ομοσπονδιών , υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Η μαζική παρουσία των συνδικάτων και μαχόμενων πρωτοπόρων κομματιών στη ΔΕΘ αποτελούν συνέχεια των αντιστάσεων που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, σε μια σειρά κλάδους και χώρους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε και στήριξε την ανεξάρτητη συγκέντρωση στην Καμάρα που εξασφάλιζε ένα ταξικό, ενωτικό, αντικυβερνητικό και αντιΕΕ περιεχόμενο, σε αντίθεση με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση άλλων συγκεντρώσεων και ειδικά των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, που συμπλέουν με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ σε ένα επικίνδυνο, διαταξικό, «εθνικό μέτωπο» ξεπουλήματος των αγώνων και προδιαγεγραμμένης ήττας, όπως έγινε με το Ασφαλιστικό. Η συμμετοχή αριστερών και αγωνιστικών δυνάμεων σε αυτές τις συγκεντρώσεις, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, δεν συμβάλει στη μεγάλη και στρατηγική υπόθεση της εκ βάθρων ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.

Η επιτυχία της συγκέντρωσης της Καμάρας, το περιεχόμενο, το εύρος της συσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικών ρευμάτων που συμμετείχαν, αποτελεί ελπιδοφόρο στοιχείο της δυνατότητας για ενωτικές διεργασίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των αγώνων, της ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης, της ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος.

Μέσα από τις μεγάλες δυσκολίες της περιόδου αυτής, η ΔΕΘ έδειξε ότι εμφανίζονται νέες δυνατότητες για μια μαχητική, αριστερή εργατική αντιπολίτευση, δυνατότητες μαζικής συγκέντρωσης ταξικών δυνάμεων, εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, διανόησης και νεολαίας που θα αναμετρηθούν με όλες τις αντεργατικές επιθέσεις και βέβαια, την επικείμενη νομοθετική γενίκευση κι επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα στο δημοκρατικό δικαίωμα του ελεύθερου μαχητικού συνδικαλισμού και της απεργίας. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα κριθούν από την συμβολή τους σε έναν αποφασιστικό και ενωτικό αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης, με πρώτους σταθμούς τις κινητοποιήσεις στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ΜΜΕ και μια σειρά άλλους χώρους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της σ' αυτήν την κατεύθυνση γι να επιτευχθεί ένα βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση και όλο το αστικό μνημονιακό μπλοκ, να ανοίξει ο δρόμος για μια αντικαπιταλιστική ανατροπή της επιθετικής βαρβαρότητας του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.